Am găsit în arhiva revistei “Formula AS” 481 de articole cu şi despre ROŞIA MONTANĂ.

http://www.formula-as.ro/cautare/?keywords=rosia+montana

Am ales dintre ele articolul apărut în revista Formula AS-Nr.516/2002 care m-a cutremurat prin grozăviile şi nenorocirile petrecutela RoşiaPoieni vis-à-vis de grozăviile şi nenorocirile de la RoşiaMontană.

http://www.formula-as.ro/2002/516/spectator-38/spectator-3202

Spectator

Blestemul aurului nu iarta…Georgeta Maruntiu– geolog -“Cine umbla sa distruga Muntii Apuseni va cunoaste nefericirea”- Majoritatea geologilor implicati in dezastrul de laRosia Poieni au murit in conditii dramatice –

 

La 25 de ani dupa ce si-a incheiat stagiul de geolog la Rosia Poieni, unde a contribuit, in anii 70, la cercetarile preliminare deschiderii carierei de cupru, bucuresteanca Georgeta Maruntiu a avut curiozitatea de a revedea muntii de pe care odinioara colectase,ca intr-o joaca, pietre mineralizate. Si-a luat inima in dinti si a urcat Masivul Corna, cea mai apropiata inaltime de pe care dorea sa priveasca.

………………………………..

Cand a ridicat privirea, din punctul cel mai inalt al varfului Corna, ochii i s-au impaienjenit brusc de lacrimi. Ceea ce vedea intrecea orice cosmar “imaginabil” de subconstientul omenesc. In locul muntilor plini odinioara de viata, Varsii Mari, Jgheabul si Ruginoasa, se intindea acum un pustiu – o uriasa cicatrice sangerie, inchegata peste rana pamantului. Chipul mortii! Invaliditatea cumplita a unui peisaj din care muntii fusesera smulsi.
Cuprinsa de remuscari, Georgeta Maruntiu a fugit din fata infernului. S-a simtit responsabila pentru toata nenorocirea. Cuprul smuls muntilor la Rosia Poieni (ar fi fost mult mai ieftin sa fie importat) si-a cerut insa “drepturile” – adevarate jertfe umane, a caror semnificatie d-na Maruntiu o descifreaza abia acum, la peste un sfert de secol de la cumplita dezlantuire a Apocalipsei in Tara Motilor. Fericita ca a fost protejata de bunul Dumnezeu, poate tocmai pentru a spune povestea, ea crede ca exista un blestem al aurului si un blestem al cuprului in acesti munti, care i-a secerat pe principalii “eroi” ai dezastrului ecologic de la Rosia Poieni.

“Semnele rele ni s-au aratat inca de la inceput; simteam ceva ostil la tot pasul”

Intr-o zi, pe cand ma intorceam cu o colega, Adina, de pe teren, s-au adunat deodata deasupra noastra, aproape de varful Taul Mare, nori negri, care ni se parea ca-l intrupeaza pe Satana, si a inceput un tir cumplit de trasnete si fulgere in jurul nostru; fugeam in zig-zag, disperate, atinse de “reziduuri” de curent electric si ude pana la piele, fara prea mare speranta de a scapa. A fost un spectacol apocaliptic, pe care nu-l voi uita toata viata.

 

“Descoperitorul zacamantului, frumosul geolog Remus Stefan din Brad, a sfarsit intr-o magazie din mahalaua Bucurestiului”

A trebuit sa colectam noi, colegii, banii pentru inmormantare si marturisesc ca n-am vazut niciodata un cosciug mai urat, din Pfl, atat de stramt, de meschin, de saracacios.

“Aproape niciunul dintre geologii de la Rosia Poieni nu a avut copii”

Am ajuns la concluzia ca exista un blestem implacabil si inevitabil.Olga Ionescu, Cecilia Soare si Maria Gheorghiu din Bucuresti au fost solicitate sa efectueze studiul microscopic al forajelor. Desi parea perfect sanatoasa, Olga a murit in scurt timp, in urma unui cancer fulgerator. Era cea mai optimista, cea mai vesela, cea mai tanara din grup. N-a avut copii. Sotul Ceciliei, geolog in aceeasi cariera, a decedat si el, tot in urma unui cancer. Nici in familia lor nu s-au nascut copii. Si sotul Mariei, de asemenea geolog, s-a imbolnavit de cancer si a pierit fara a lasa copii in urma lui.

De fapt, aproape nici unul dintre geologii si responsabilii de la Rosia Poieni n-a avut copii.

Proiectantul principal al carierei, Radu Dimitriu,chiar in zilele in care se pregatea, cu mare galagie propagandistica, intrarea in productie a carierei, a murit subit, din cauza unui infarct. Nici in urma lui n-au ramas copii.

Un alt coleg foarte capabil, Titu Bostinescu,dupa Ok-ul dat exploatarii, s-a intors la Bucuresti, unde, in scurt timp, a facut un cancer pulmonar si a decedat in cativa ani.

 Ionel Stanciu, trimis de Institutul de Proiectari si Explorari Geologice,s-a ocupat asiduu de proiectarea carierei, era foarte apreciat de colegi. S-a casatorit chiar cu una dintre colegele noastre de facultate. Dar fericirea lor n-a durat. De la un neg, sarmanul Ionel a facut cancer de piele si a decedat, lasandu-si tanara sotie sa-i poarte amintirea chiar in Rosia Montana. La scurt timp, ea a facut o congestie cerebrala, dar si-a revenit, ca printr-un miracol, cu toate ca a ramas cu o stare amnezica pronuntata. Un alt pasionat al decopertarii muntilor, sarmanul caraus Gal, este cel care, cu calul si caruta, ducea dinamita la galerii sau direct la gaurile de puscare. A carat ce a carat cand el, cand sotia lui, pana ce, in scurt timp, amandoi au murit in urma unor cancere. Erau tineri, vigurosi, puteau inca trai sa-si vada nepotii (fiica lor e casatorita in Abrud), dar praful, zdruncinaturile, bubuiturile i-au terminat cu zile. Nici gazda lui Ionel Stanciu, Beni Bacsi, cand l-am vizitat, nu arata bine deloc: abia putea sa respire, avea o silicoza avansata. In fine, un alt nefericit a fost Dan Magdun, geolog la Ipeg Deva, cel care a supravegheat in permanenta zona, pentru a proba galeriile si forajele. Baiatul asta s-a indragostit de Elena, profesoara de franceza din Bucium Sasa, pe care, in cele din urma, a luat-o in casatorie. Doamne, ce casa frumoasa aveau sus pe culme! Erau fericiti, iar casuta lor traditionala din lemn, imbracata in scoarte romanesti, ar fi ravnita de orice turist. Din pacate, Elena a disparut intr-o zi, fugind cu un geofizician la Bucuresti. Dan a ramas neconsolat in varful muntelui, retragandu-se in singuratate.

Cazuri mai exista, localnicii le cunosc bine,

important e ca oamenii sa inteleaga ca nu te poti juca cu lucrarea lui Dumnezeu, caci, vorba unui cantec:

“Muntii cu brazii inalti/ de-ale Lui maini sunt lucrati…”.

Fac un apel la moti sa nu cedeze presiunilor pentru nimic in lume, caci vor fi aspru pedepsiti daca vor vinde Rosia Montana.

Cine umbla sa distruga Muntii Apuseni va cunoaste nefericirea.

« Dupa 25 de ani… »

Astazi, cand se pregateste o nelegiuire inca si mai mare si cand nu mai exista scuza dictaturii comuniste (in schimb, putem admira din plin dictatura si mai urata a banului!), n-a apucat inca sa se usuce cerneala de pe avizele obtinute prin diverse mijloace, si cazuri notorii de blestem al aurului au fost puse in circulatie de comunitatea din Rosia Montana.

-Oamenii vorbesc ca nefericitul G., Dumnezeu sa-i dea sanatate, fost director al Eurogold, considerat unul dintre tradatorii muntilor Rosiei, are o ciroza avansata.      Actualul director executiv al Companie, d-l D., omul care minte poporul cu televizorul, a fost marginalizat recent prin numirea altui director general in locul sau (el este, de asemenea, o persoana nefericita, intrucat sotia lui l-a parasit chiar in perioada implicarii sale entuziaste in afacerile Eurogold).

-Un alt infocat sustinator al distrugerii muntilor, presedintele Consiliului Judetean Alba, a trait recent absurditatea de a fi lovit, la sol, de elicea unui elicopter, care i-a zdrobit capul, la ora actuala aflandu-se in stare extrem de grava. Si pentru dumnealui ne rugam sa-i dea bunul Dumnezeu insanatosire adevarata, sa vada unde a gresit.

-Mai rau a patit-o fostul director al Exploatarii Rosia Montana, de numele caruia se leaga, de asemenea, instapanirea Companiei straine peste secretele ancestrale ale motilor si incurajarea exploatarii aurului in cariera deschisa, cum stia el prea bine ca facuse pe varful Cetate Ceausescu cel din mormant. Ne rugam Tatalui Ceresc sa-i ierte pacatele, deoarece, acum trei saptamani, a murit subit, in urma unei comotii cerebrale.

-In fine, seria continua (dar, din nefericire, nu pare a se incheia) cu cazul primarului din localitate. Nu conteaza in ce imprejurari, alesul obstei din Rosia Montana, pe care se pare ca n-o mai reprezinta decat partial, si-a pierdut un ochi.

Dar un necaz nu vine niciodata singur, mai ales cand avem de-a face cu “blestemul aurului”.

La Sfintele Pasti din 2001, cand tot omul canta fericirea Invierii Mantuitorului, acelasi biet om s-a prabusit in biserica, fiind scos pe brate si stropit cu apa de consateni. Gest firesc din partea credinciosilor, mai ales ca d-l primar trezise mila tuturor cu putin timp inainte, cand isi inmormantase sotia, disparuta in urma sinuciderii.

Blestem? Intamplare? Taina aurului si a Muntilor Apuseni o stie doar bunul si marele Dumnezeu.

Ion Longin Popescu

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Alte câteva articole:

-Planul de management al Centrului istoric RosiaMontana nu a fost respectat de S.C. Gold Corporation.

http://www.formula-as.ro/2006/733/diverse-13/planul-de-management-al-centrului-istoric-rosia-montana-7299

-Rosia Montana condamnata la moarte

http://www.formula-as.ro/2011/979/ecologie-14/rosia-montana-condamnata-la-moarte-14005

–  “Cand citesc ca la Rosia Montana oamenii au fost stramutati, imi moare o particica din suflet”

“Vrem un viitor verde pentru Rosia Montana”

SALVATI ROSIA MONTANA – SALVATI ROMANIA!

ROSIA MONTANA: Batalia continua!

“Salveaza, Doamne, te rog, salveaza Rosia Montana!”

“As vrea ca aici, in Canada, lumea sa ia cunostinta despre ce se petrece la Rosia Montana”

Raind – “Suntem ingrijorati de criminala intentie a unor negustori necinstiti, de a secatui Tara Motilor”

Academia de Studii Economice da o grea lovitura proiectului Rosia Montana

Consiliul Roman pentru Publicitate dezvaluie minciuna de la Rosia Montana!

“Nu lasa Rosia Montana sa moara! Oamenii sunt mai importanti decat aurul”

Rosia Montana – pe lista de situri sacre ale omenirii!

Etc.

—————————————————————-

Să trecem la o asociaţie autorizată în domeniu:

ASOCIATIA – ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE A/R/A

monumente în pericol

http://www.simpara.ro/monumente-an-pericol-109.htm

 

Aici găsiţi toate sesizările şi documentele acestei asociaţii A.R.A. precum şi a Societăţii Comerciale Opus-ATELIER DE ARHITECTURĂ S.R.L. adresate Guvernului,şi nu numai,referitor la CRIMA CE SE VA FACE PRIN APROBAREA PROIECTULUI ROŞIA MONTANĂ A COMPANIEI “ROŞIA MONTANĂ GOLD CORPORATION”!!!

ROŞIA MONTANĂ

Atac final la Roşia Montană?

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru al României

15 iulie 2011

ROŞIA MONTANĂ

Asociaţia ARA şi Fundaţia Pro Patrimonio cer Ministerului Mediului şi Pădurilor să nu emită acordul de mediu pentru proiectul minier Roşia Montană

18 aprilie 2011

ROŞIA MONTANĂ

Contestaţia Asociaţiei Asociaţia ARA privitoare la decizia Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu de emitere a avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal al Proiectului minier Roşia Montană

19 martie 2011

ROŞIA MONTANĂ

Masivul Cârnic de la Roşia Montană este monument istoric. Orice avizare de exploatare minieră contemporană pe masivul Cârnic este ilegală!

21 februarie 2011

ROŞIA MONTANĂ

Reluarea solicitării adresată MCPN de înscriere a peisajului minier Roşia Montană în Lista Indicativă a României a monumentelor istorice cu valoare excepţională propuse a fi înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO  

27 aprilie 2010

Nota de fundamentare transpusă în formularul în limba franceză pentru înscrierea în Lista Indicativă a României

ROŞIA MONTANĂ

Scrisoare deschisă cu privire la situl istoric Roşia Montană

23 decembrie 2009 

ROŞIA MONTANĂ
Solicitarea adresată MCCPCN de includere a sitului Roşia Montană în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO

11 iunie 2009
Notă de fundamentare privind valoarea universală a sitului Roşia Montană 

ROŞIA MONTANĂ
Reluarea solicitării de includere în Lista monumentelor istorice a unor construcţii valoroase de la Roşia Montană 
 

11 iunie 2009 
Cereri de clasare 

ROŞIA MONTANĂ:
Roşia Montană: ICOMOS solicită din nou statului român salvarea sitului 

27 noiembrie 2008

ROŞIA MONTANĂ:
Comunicat de presă – Agresiunea împotriva patrimoniului naţional continuă. Compania minieră reia programul de demolări. Asociaţia ARA solicită clasarea în Lista Monumentelor Istorice a patrimoniului industrial exceptional al sitului.  

3 august 2008

ROŞIA MONTANĂ:
Comunicat de presă – Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie)
Uniunea Internaţională a Arhitecţilor cere salvarea sitului Roşia Montană 
 

10 iulie 2008

ROŞIA MONTANĂ:
Includerea în Lista Monumentelor Istorice a construcţiilor valoroase ameninţate de acţiunile companiei Roşia Montană Gold Corporation

9 octombrie 2007

ROŞIA MONTANĂ: Planul de management al Centrului istoric
Comunicat de presă – Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) – 27 iunie 2007
Scrisoarea adresată de S.C. Opus – ATELIER DE ARHITECTURĂ S.R.L., Ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, dl. Attila Korodi
27 iunie 2007

ROŞIA MONTANĂ: Planul de Management al Centrului Istoric Roşia Montană
Comunicat de presă – S.C. OPUS ATELIER DE ARHITECTURĂ S.R.L. 

13 august 2006

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

M-am oprit cu timpul la 13 august 2006.Dacă doriţi să aflaţi mai din urmă nu aveţi decât să accesaţi site-ul http://www.simpara.ro şi să căutaţi pe site până la începuturile activităţii acestei asociaţii pe tema “Monumente în pericol”.Veţi fi uimiţi de câte nenorociri veţi găsi în afară de crima de la Roşia Montană!!!

BUCUREŞTI: Piaţa Universităţii

Distrugătorii. Vestigiile Academiei Domneşti au fost demolate.

9 mai 2011

BUCUREŞTI

Bucureştii ferestrelor triste

4 mai 2011

BUCUREŞTI: Catedrala Sf. Iosif
No comment
2 aprilie 2007

MURFATLAR: Complexul arheologic

Ansamblul religios rupestru din Basarabi

15 iunie 2006

BUCUREŞTI: Sediul Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” 
Casa Macca

3 aprilie 2006

BUCUREȘTI: Biserica Sf. Nicolae Dintr-o Zi

Vademecum pentru restauratorul de biserici

26 ianuarie 2006

FLOREȘTI: Palatul Cantacuzino

Micul Trianon de la Florești

8 decembrie 2005 

ŞI MULTE ALTELE !!!

În încheiere vă ofer un video clip realizat în septembrie 2011 postat pe site-ul A.R.A. http://www.simpara.ro/Marturii-din-Rosia-Montana-Nicolae-Margineanu-367.htm dar şi pe youtube.com .Vizionare atentă!!!