Dezbaterea privind salariul minim este de mare actualitate în Elveţia, unde diferenţele salariale au explodat în ultimii ani.

Uniunea Sindicală Elveţiană (USS) a propus ca Legea fundamentală să garanteze un salariu minim de 4.000 de franci, adică circa 3.300 euro pe lună, pentru ca aproximativ 400.000 de cetăţeni să poată “trăi decent”, după cum publică “swissinfo”.

Potrivit presei elveţiene, sindicatul a strâns 111.000 de semnături în apărarea propunerii sale.

De asemenea, o iniţiativă similară a Tineretului Socialist şi Progresist (JSP) din cantonul Jura urmează să fie dezbătută în parlament. Dacă nu se ia o decizie înainte de luna octombrie, ea va fi votată automat de cetăţeni, informează RFJ.

La rândul său, ministrul economiei Michel Probst a confirmat ştirea potrivit căreia ar fi cerut Departamentului de Artă, Servicii şi Muncă un proiect legislativ privind salariul minim.

“Prin această iniţiativă, vrem să garantăm ca toţi să aibă un salariu decent în Elveţia”, a declarat Daniel Lampart, economist şef al USS. “Mai mult de jumătate dintre angajaţi nu sunt protejaţi printr-o convenţie colectivă. Şi de aceea, nici salariile lor”, a subliniat el.

În unele zone, 4.000 de franci pot fi suficienţi pentru o viaţă decentă, în timp ce la Zürich, 5.000 de franci – 4.100 de euro – adesea nu sunt de ajuns.În plus, sindicatele se bazează pe un model de familie în care munceşte o singură persoană, dar adesea există două salarii“.

În Spania, guvernul a decis îngheţarea salariului minim interprofesional (SMI) la 641 euro în anul 2012.

CE SALARIU MINIM AU ROMÂNII (în România),vă spun eu,161 euro !!!În Elveţia se apreciază că în unele zone nici 3.300 euro nu sunt suficienţi!!!În Spania,mult mai modest,s-a stabilit salariul minim la 641 euro!!!ÎN ROMÂNIA SALARIUL MINIM S-A STABILIT LA 161 EURO!!! EXACT AŞA CUM NE-A SPUS PREŞEDINTELE:

ROMÂNIA A AJUNS ACOLO UNDE TREBUIE!!!