Ministrul Afacerilor Externe,CRISTIAN SECU DIACONESCU,l-a trimis la Kiev  pe secretarul de stat Bogdan Aurescu cu un mandat TAREEE!!!!!!!!

Printre sarcinile mandatului se impun cu prioritate 2 :

1. Reglementarea problemei canalului Bâstroe, în deplină conformitate cu standardele internaţionale de mediu.

2.Soluţionarea cât mai rapidă a dosarului recuperării investiţiei româneşti de la combinatul Krivoi-Rog !!!

Restul mandatului este

Consultările secretarului de stat Aurescu cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Ucrainei s-au încheiat ca de obicei :

FIECARE PARTE VA SUPUNE ŞEFULUI SĂU SPRE ANALIZĂ PROTOCOLUL ÎNCHEIAT ŞI REZULTATELE ANALIZEI SE VOR DISCUTA ÎNTR-O NOUĂ RUNDĂ DE CONSULTĂRI,LA ACELAŞI NIVEL,LA BUCUREŞTI,PE UNDEVA PRIN SEPTEMBRIE !!!

Sau,cu alte cuvinte,FRECŢIE CU DIANA LA UN PICIOR DE LEMN !!!

Dar,pentru că-mi place să lucrez cu materialul clientului,vă redau în continuare Comunicatul de presă din 06.04.2012 publicat pe site-ul ministerului .

Centrul de presă

Consultările secretarului de stat Bogdan Aurescu cu omologul ucrainean Victor Mayko

Tip: 

Comunicat de presă

Data: 

 06.04.2012

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astăzi, 6 aprilie 2012, la Kiev, consultări cu Victor Mayko, adjunct al ministrului afacerilor externe al Ucrainei.

Convorbirile s-au desfăşurat în contextul aniversării a 20 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, într-o atmosferă deschisă, pragmatică, orientată spre identificarea soluţiilor reciproc acceptabile pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale pe toate segmentele dialogului dintre Bucureşti şi Kiev. Agenda consultărilor a cuprins, pe lângă aspectele relaţiilor bilaterale, tematica europeană şi evaluarea evoluţiilor regionale.

În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte ale relaţiilor Ucrainei cu UE, inclusiv parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb, realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni, precum şi elemente actuale ale problematicii privind securitatea energetică. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul continuu şi activ al României pentru perspectiva europeană a Ucrainei. Ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru aprofundarea discuţiilor bilaterale în domeniul energiei şi al securităţii energetice. Partea ucraineană a mulţumit pentru sprijinul constant al României pentru avansul Ucrainei spre UE, inclusiv pentru finalizarea  Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb şi liberalizarea regimului de vize.

Un punct important pe agenda discuţiilor l-a reprezentat problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, a reiterat propunerea de reluare a activităţii Comisiei Mixte Interguvernamentale în problemele minorităţilor naţionale, creată în baza Tratatului bilateral de bună-vecinătate din 1997.

Părţile au efectuat un schimb de opinii cu privire la perspectivele soluţionării conflictului transnistrean. Bogdan Aurescu a subliniat că partea română susţine realizarea de progrese în soluţionarea problematicii transnistrene cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute. Partea română a propus continuarea consultărilor privind dosarul transnistrean iniţiate anul trecutla Bucureşti.

În planul raporturilor româno-ucrainene, părţile au convenit să intensifice în perioada următoare agenda bilaterală, să impulsioneze dialogul şi colaborarea sectorială, prin consultări şi întâlniri de lucru la nivel de experţi, inclusiv pentru finalizarea pregătirii pentru semnare a unor documente juridice pe care părţile le consideră necesare. Bogdan Aurescu a menţionat că pentru partea română este prioritară finalizarea Acordului de mic trafic de frontieră, în parametri care să permită aplicarea sa în cele mai bune condiţii.

Discuţiile au relevat, de asemenea, oportunitatea de a consolida dimensiunea economică a relaţiilor bilaterale. Secretarul de stat român a salutat nivelul bun al relaţiilor economice, în 2011 înregistrându-se un volum apreciabil în evoluţia schimburilor comerciale bilaterale, de peste 2,2 miliarde USD,  cea mai mare valoare din ultimii 20 de ani.

Partea română a subliniat necesitatea soluţionării cât mai rapide a dosarului recuperării investiţiei româneşti de la combinatul Krivoi-Rog.

În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru reglementarea problemei canalului Bâstroe, în deplină conformitate cu standardele internaţionale de mediu.

În ce priveşte problematica securitară, partea română a exprimat disponibilitatea de a organiza consultări privind problematica apărării antirachetă, Bogdan Aurescu subliniind contextul dat de finalizarea Acordului bilateral România-SUA si de declararea capabilităţii interimare a NATOla Summit-uldela Chicago.

Consultările româno-ucrainene se înscriu în dialogul curent între cele două ministere de externe şi fac parte dintr-un program interministerial de contacte de lucru în vigoare pe perioada 2012-2013.

Partea ucraineană a acceptat invitaţia secretarului de stat român de a organiza o noua rundă la acelaşi nivel în a doua parte a anului.

Aşa că foarte tare???Dar îmi permit să vă fac o mică surpriză în ceea ce priveşte RECUPERAREA INVESTIŢIEI ROMÂNEŞTI DE LA COMBINATUL KRIVOI-ROG!!!Asemenea consultări “discuţii” au loc în fiecare an de două ori. Într-un an în aprilie la Bucureşti şi în septembrie la Kiev iar în anul următor în aprilie la Kiev şi în septembrie la Bucureşti 😀 😀 😀 ))) Am ales la întâmplare luna aprilie a anului de graţie 2008,la fix 10 ani de la sistarea completă a lucrărilor de către toate părţile participante!!!

Delegatiile Romaniei si Ucrainei au analizat stadiul actual si posibilitatile de solutionare a problemelor legate de Combinatul CIM Krivoi Rog

In perioada 7-8 aprilie 2008, la Bucuresti, delegatiile Romaniei si Ucrainei au analizat stadiul actual si posibilitatile de solutionare a problemelor legate de Combinatul CIM Krivoi Rog.In cadrul discutiilor, cele doua parti si-au prezentat punctele de vedere privind problematica CIM Krivoi Rog:

Astfel, delegatia romana

a solicitat un punct de vedere clar privind pozitia Ucrainei fata de CIM Krivoi Rog, in functie de care va fi stabilita viitoarea strategie in aceasta problema;NOTĂ:După 10 ani de la sistarea completă a lucrărilor,şi cu declaraţia fermă că nu vom mai participa la finalizarea construcţiei combinatului,încă mai cerem un pdv clar pentru a ne stabili viitoarea strategie!!!TAREEEEEEEEE!!!!!!!!!

a reiterat obligativitatea recunoasterii de catre partea ucraineana a cotei de participare si respectiv a cheltuielilor efectuate de partea romana, reprezentand participarea la construirea obiectivelor CIM Krivoi Rog, inclusiv cele sociale, precum si valoarea utilajelor livrate intreprinderilor metalurgice ale fostului Minister al Siderurgiei al URSS, cu luarea in considerare a dobanzilor pentru creditul acordat;NOTĂ:1.)Ucraina nu poate recunoaşte toate cheltuielile părţii române pentru că NU A MAI RĂMAS NIMIC ÎNTREG ÎN COMBINAT ŞI CU ATÂT MAI PUŢIN ÎN STARE DE FUNCŢIONARE! Beneficiarul are situaţia exactă a stării tuturor utilajelor montate şi nepredate lor,rămase în “paza şi întreţinerea” părţii române (audit tehnic efectuat în februarie-martie 2011 în prezenţa “specialiştilor” români)!2.)Ucraina nici măcar nu vrea să audă de utilajele livrate altor ţări ale fostei URSS,şi nu e vorba decât de vreo 100 de milioane de ruble transferabile!!!

a reiterat necesitatea recuperarii integrale a cheltuielilor efectuate de partea romana in cadrul Conventiei privind construirea CIM Krivoi Rog, conform evidentelor bancare. In acest context partea romana a subliniat necesitatea recunoasterii de catre partea ucraineana a conturilor aflate in evidenta Vneshekonom Bank (Moscova) si solicitarii transferarii lor la Prominvest Bank (Kiev);NOTĂ:Această solicitare stârneşte râsul ucrainienilor pentru că NU S-A RATIFICAT PROTOCOLUL ZERO,UCRAINA-FEDERAŢIA RUSĂ,PRIVIND REGLEMENTAREA DATORIILOR ŞI OBLIGAŢIILOR FEDERAŢIEI RUSE, CA SUCCESOARE A FOSTEI URSS,FAŢĂ DE UCRAINA!!!Pe scurt “LA RE ŞI PA”!!!

Partea ucraineana a declarat ca, in cazul in care Romania isi exprima intentia de a iesi din proiect, Ucraina va prelua participarea Romaniei iar, in baza unei evaluari efectuate conform legislatiei ucrainiene, de catre o companie de evaluare recunoscuta la nivel international si reciproc agreata, se vor analiza modalitatile de compensare a cheltuielilor pentru partea romana. NOTĂ:Exact ce am spus mai sus,vor încerca să compenseze evaluând CE A MAI RĂMAS COMPLET ŞI ÎN STARE DE FUNCŢIONARE! ADICĂ FOARTE PUŢIN SPRE DELOC!!!

La finalul discutiilor s-au convenit urmatoarele:

informarea Guvernelor roman si ucrainean asupra punctelor de vedere exprimate;

organizarea unor consultari ulterioare pentru reglementarea relatiei reciproce a partilor privind CIM Krivoi Rog

Scurt Istoric

Construirea Combinatului Minier de Imbogatire a Minereurilor Acide cu continut de fier CIM Krivoi Rog a fost hotarata prin Conventia multilaterala, incheiata la 20 octombrie 1983 la Berlin intre guvernele R.P. Ungare, R.D. Germane, URSS si R.S. Cehoslovacia.

Ulterior, RP Ungara s-a retras din aceasta Conventie si au aderat RP Bulgaria si RS Romania.

Dupa destramarea URSS, in Conventie au ramas Ucraina cu o cota de participare de 56,8%, Romania 27% si Slovacia 18,2%.NOTĂ:Dacă adunăm cele 3 procente obţinem fix 102%!!!

Participarea Romaniei la construirea Combinatului Krivoi Rog s-a realizat in baza Conventiei Interguvernamentale romano-sovietice din 29.12.1986,iar dupa destramarea fostei URSS in baza Protocolului Interguvernamental romano-ucrainean din 5.05.1994.

Volumul de lucrari realizat de Romania este de 640,38 milioane ruble transferabile, din care obiectivele finalizate si receptionate reprezinta circa 278 miliaone ruble transferabile, reprezentand circa 83% din cota de participare.

Lucrarile au fost sistate in anul 1998, de catre toate partile.

Sursa este media.ro !

Şi astfel,dintr-o încăpăţânare inexplicabilă,de 15 ani de zile facem 2 lucruri inutile şi total aberante:

1.Două runde de consultări anual,una la Kiev şi una la Bucureşti,pentru a ne plimba şi a stabili NIMIC!!!Adică 15 delegaţii (plimbări) ale românilor la Kiev şi 15 delegaţii (plimbări) ale ucrainienilor la Bucureşti,TOATE FĂCUTE PE BANII PUBLICI,PRIMELE 15 DIN BUGETUL ROMÂNIEI şi URMĂTOARELE 15 DIN BUGETUL UCRAINEI!!!

2.RISIPA BANULUI PUBLIC,2 MILIOANE DE DOLARI ANUAL,PENTRU “PAZA ŞI ÎNTREŢINEREA COMBINATULUI KRIVOI ROG”,ADICĂ 30 DE MILIOANE DE DOLARI ARUNCAŢI PE APA SÂMBETEI!!!

ANUL TRECUT S-A SĂRBĂTORIT,CU MARE FAST,ÎMPLINIREA A 25 DE ANI DE LA ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUCŢIE A COMBINATULUI,botezat “CEL MAI VECHI COMBINAT NETERMINAT”   😀 😀 😀 ))))))))))))))))